Weave is een collectief dat aandacht vestigt op de ongelooflijke diversiteit van Afrikaanse textiel, mode, design, cultuur, kunst en ambacht door tentoonstellingen, evenementen, kunstprojecten, artistieke residenties, deelnemende lezingen, workshops en educatieve initiatieven te organiseren. Door de acties van Weave worden de prestaties van kunstenaars, ontwerpers en ambachtslieden van Afrikaanse afkomst doorheen de tijd en ruimte getoond. Door gemeenschappen te vormen en individuen en organisaties te verbinden, is het doel om stereotypen te doorbreken door middel van transformatieve culturele, sociale, ethische en ecologische praktijken. Weave wil een intergenerationele en multiculturele gemeenschap vormen waar mensen elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen en de Afrikaanse culturele erfenis en bijdrage vieren. Sluit je aan bij WEAVE.

VISIE:

De kunst van het ontwerpen, weven, printen en borduren van Afrikaanse stoffen gaat terug tot de oudheid en wordt vandaag de dag voortgezet en heeft een onderliggende sociale, culturele en historische betekenis. Toch is de volgende generatie in de diaspora vaak niet op de hoogte van de rijkdom en rijkdom van hun culturele erfgoed, en in het openbare discours zijn stereotypen wijdverbreid.

Weave ziet een toekomst voor zich waarin iedereen zijn eigen cultuur en andere culturen waardeert.

MISSIE:

 

Om ondervertegenwoordigde gemeenschappen te versterken, neemt de collectieve groep creatieve en radicale stappen die nodig zijn om de uitdagingen en ongelijkheden waarmee mensen van Afrikaanse afkomst worden geconfronteerd, te belichten.

Door samenwerkingsacties opereert Weave op het snijvlak van onderzoek, gemeenschap en onderwijs, en fungeert als een krachtige pleitbezorger voor verandering en transformatie. 

Weave belicht zowel traditionele als eigentijdse Afrikaanse mode, textielontwerp en textielambacht, die vaak geen media-aandacht, publiciteit of erkenning krijgen in de samenleving. We onderzoeken alle aspecten van de textieltoeleveringsketen, van de boerderij tot de kast, van ateliers tot winkels, van media tot culturele centra, en van een mondiaal perspectief tot een lokaal perspectief.

DOEL

We willen een duurzame, intergenerationele, veelstemmige gemeenschap rond ‘Afrika en Textiel’ opbouwen en ondervertegenwoordigde gemeenschappen, ontwerpers, kunstenaars en ambachtslieden van Afrikaanse afkomst ondersteunen om hun plek op het wereldpodium in te nemen.

WAT WE DOEN

Als gemeenschap…

We verbinden gemeenschappen en synergieën om een betere wereld te bouwen. 

Als incubator…

We organiseren evenementen en activiteiten om innovatieve ontwerppraktijken en ambacht te belichten.

Als educator…

We beschikken over een kennisbasis waar je gebruik van kunt maken en waarin je je vaardigheden kunt verbeteren.

Als bron…

Op de website vind je interessante projecten en initiatieven om mee samen te werken. Een lijst van creatieven en individuen die werken aan onze gedeelde missie.