NOSTALGISCHE STOF

Film door Alex Oyakhilomen Akuete

Ik ben opgegroeid in een dorp in West-Afrika, waar het multifunctionele gebruik van één stuk stof een veelvoorkomende praktijk was. Op weg naar de boerderij pakte mijn oma een stuk stof en bedekte mijn huid ermee door het om me heen te wikkelen.

Op de boerderij werd het het bed waar ik op lag. Toen ik ouder werd, ontdekte ik andere mooie toepassingen voor deze eenmalig gegeven stof. Tijdens het ritueel voor de goden werd het over de nek en taille gedragen om dansen mogelijk te maken. Op de dorpsmarkt werd het gebruikt om jam, cassave en peper in te dragen. Ik herinner me de gelukzaligheid van die dagen toen ik de stof vasthield die ik van mijn grootmoeder had gekregen.~Alex Oyakhilomen Akuete

Nostalgic Fabric is een persoonlijke film van Alex Oyakhilomen Akuete, over een textieltraditie uit zijn thuisland. De film focust op bewegingen en handelingen voor het vouwen en draperen van textiel die hij leerde van zijn grootmoeder en hoe dit hem beïnvloedde als danser en performer. Tijdens deze expo dialogeert deze film met de textielobjecten van Pagne Africain. 

Bio: Alex Oyakhilomen Akuete

Alex Oyakhilomen Akuete is een 27-jarige autodidactische multidisciplinaire kunstenaar met een bachelordiploma in sociaal zorgwerk (Orthopedagogie). Hij is een gepassioneerd performer en beeldend kunstenaar/ontwerper Xray Atelier. Hij werkt ook graag met jonge mensen en creëert een sfeer waarin ze naast elkaar kunnen bestaan ​​met behoud van hun unieke identiteit. Dit motiveerde hem om in 2018 Xray Community op te richten. Een jongerencollectief waar jongeren onder begeleiding samen kunnen komen, creativiteit kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Alex Akuete werkt ook bij MOMU Antwerpen als community builder, waar hij bruggen slaat om nieuwe jongeren en het museum met elkaar te verbinden. Hij heeft als danser/acteur en theatermaker gewerkt bij theaterhuizen en organisaties in binnen- en buitenland. Momenteel is Alex actief in Het Paleis met de voorstelling Fel (Karolien Verlinden) en in KVS met de voorstelling Who’s Tupac (Junior Mthombeni).