Back to Overview

Fishbowl Talks

Curatie door Lies van Assche

Radiant Nights #11 opent met een Collective Wisdom Circle Conversation rond het centrale thema van “culturele waardering” in de vorm van een gesprek in een cirkel tussen vijf inspirerende internationale gasten. Luister en neem ook zelf het woord in dit participatieve gesprek met Baloji, Harris Elliott, Janice Deul, Nyanchama Okemwa en Seckou Ouologuem. Met Blue als moderator beginnen de vijf panelleden vanuit hun specifieke persoonlijke en professionele ervaringen te dialogeren over culturele toe-eigening, depreciatie en waardering van Afrikaanse textiel.

Culturele waardering van Afrikaanse textiel is een viering van tradities, het collectieve genieten van cultuur in al zijn vormen, de gedeelde erkenning van deze schoonheid, delen, doorgeven en herinterpreteren. Of is het een term die ook een negatief narratief verbergt? Hoe zit het met ‘culturele depreciatie’? Is er ruimte voor ‘culturele toe-eigening’? Hoe verweven we geschiedenis met de toekomst? Welke knopen maken we en welke snijden we door? Hoe nemen ze dit culturele erfgoed op in hun praktijk? Na culturele toe-eigening, is culturele waardering nu ook duidelijk aanwezig in de hedendaagse mode? Zo ja, door wie, hoe en in welke mate? Welke cluster in de gemeenschap toont interesse… Een jongere generatie? Een oudere generatie? Mannen? Vrouwen? Afrikanen? Niet-Afrikanen? Hoe anticiperen we op de toekomst van Afrikaanse textiel?

Over de panelleden:

BALOJI BIO

Baloji, een bekroonde muzikant en filmmaker, is een veelzijdig artiest die werkt als art director en kostuumontwerper. Verwar hem niet met kunstenaar Sammy Baloji.
Baloji, Swahili voor “tovenaar”, werd in 1978 geboren in de Democratische Republiek Congo. Op vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn vader naar België, waar hij opgroeide in Luik. In zijn jeugd vond hij zijn passie voor hiphop, tagging, rap en dans. Zijn tentoonstelling, “Baloji Augurism”, opent op 21 oktober in MoMu (Antwerpen). Zijn nieuwste film, “Augure” (Omen), won de UN CERTAIN REGARD Award in Cannes en kreeg een nominatie voor de Oscars 2024 voor België.

HARRIS BIO

Harris Elliott is een gerenommeerde Creative Director van Bold (Black Orientated Development Agency in Londen), evenals cultureel curator en academicus. Elliott heeft twintig jaar lang uitgebreid in Japan gewerkt, heeft een aantal internationale culturele tentoonstellingen gecureerd en rekent Thom Browne, Adidas, Gorillaz en The Royal College of Art tot zijn klanten. Hij cureerde de Missing Thread Exhibition in Somerset House in het VK, een van de meest populaire evenementen.

JANICE BIO

Janice Deul, een Afro-Nederlandse activiste, curator en journaliste, pleit gepassioneerd voor diversiteit en inclusie binnen media, kunst en vooral in de modewereld. Door haar welbespraakte schrijfstijl, boeiende paneldiscussies, impactvolle workshops en inzichtelijke lezingen drijft ze deze pleitbezorging voort. Haar invloedrijke platform, Diversity Rules, opgericht in 2014, dient als katalysator. Onlangs werkte ze mee aan de curatie van een tentoonstelling genaamd ‘Voices of Fashion’, die zwarte couture, schoonheid en stijlen toont in het Centraal Museum Utrecht.

Nyanchama Okemwa

Nyanchama Okemwa: Curator, kunstenaar en dekoloniaal expert, deelt de betekenis en symboliek ingebed in Afrikaanse textiel tradities. Leer en ontdek de schoonheid en diversiteit van Afrikaanse textiel in deze verrijkende tentoonstelling. Nyanchama Okemwa leidleidt je door elk stuk textiel, deelt de oorsprong, het maakproces en de levendige betekenissen. Een authentieke collectie handgemaakte stukken wordt tentoongesteld. Duik in de verhalen en diepte van Afrikaanse kleding. Okemwa vertelt charmante verhalen met emotionele resonantie die in elk stuk stof zijn verweven. “Ik ben een zeer toegewijde activist met dertig jaar ervaring en een academische achtergrond in onderwijs en antropologie. Ik ben ook een kunstenaar met een enorme passie voor textiel. Dit motiveerde me om mijn textielexpositie Pagne Africain op te zetten.” Ze is adviseur en campagnetrainer voor de non-profitorganisatie Hand in Hand tegen Racisme. Ze volgt momenteel haar PhD in filosofie. Ze is momenteel voorzitter van het European Network against Racism (ENAR).

SECKOU OUOLOGUEM

Seckou Ouologuem (1985) is een slampoëet, auteur en performer. Hij begon met rappen toen hij 13 jaar oud was. Tien jaar later, geïnspireerd door Amerikaanse slam poëzie van artiesten zoals Black Ice en Saul Williams, besloot Seckou dat hij ook gehoord wilde worden. Hij brak met de formele regels van rap en begon Nederlandse slam poëzie te schrijven. Hij won verschillende poëzie- en rapprijzen en organiseerde lezingen, workshops en wedstrijden in (muziek)scholen, universiteiten en gevangenissen. Hij is ook een fervent verzamelaar van (West-Afrikaanse) stoffen en verhalen. Hij werkt aan een project waarbij hij gemeenschap, stoffen en poëzie samenbrengt rond de vraag: “wiens ruimte is dit eigenlijk?”

BLUE

Blue is een verhalenverteller, ontwerper en creatief directeur, die werkt onder haar merk ALLCLTH.