THE RADIANT NIGHTS #11 // WEAVE festival

02/02/2024 - 04/02/2024

Eileen Perrier
EILEEN PERRIER, UNTITLED 1, AFRO HAIR AND BEAUTY 1998 © EILEEN PERRIER. IMAGE COURTESY OF SOMERSET HOUSE.

THE RADIANT NIGHTS // WEAVE festival is een boeiend evenement dat de convergentie van modegeschiedenis, textieltradities, cultureel erfgoed en gemeenschap viert op de iconische locatie DE SINGEL in Antwerpen. We presenteren een rijk scala aan interactieve ervaringen, waaronder een modeshow, tentoonstelling, media- en creatieve gemeenschapshub, keynote sprekers en optredens. Het doel is om verbindingen te weven door gedeelde en inspirerende creatieve ervaringen.

Reserveer tickets Programma

Het WEAVE festival belooft een levensveranderende multidisciplinaire artistieke ervaring te worden binnen de Radiant Nights van DE SINGEL.

Verrassend en spannend evenement waar je je kunt mengen met social media influencers tot natuurlijke textielververs, van modeontwerpers tot borduurders, van kunstenaars tot bibliothecarissen, van auteurs en journalisten tot curatoren werkzaam in de mode- en textielsector die de levendige artistieke scene bepalen.

Mensen zien doorgaans alleen de functionele, esthetische en commerciële waarde van textiele artefacten. Maar textiel heeft nog veel meer betekenissen en symbolen. Afrikaanse stoffen zijn als een archief dat een groot aantal geschiedenissen, spiritualiteiten, rituelen, sociale statussen en diverse trajecten door de eeuwen heen weergeeft. Deze stoffen vertellen een verhaal.

_Nyanchama Okemwa

Programma

Weaving the multiple and diverse threads of our community.

Nyanchama Okemwa

WEAVE is een nieuw collectief ontstaan in 2023 en samengebracht door Nyanchama Okemwa. WEAVE wil door community building de aandacht vestigen op de ongelooflijke diversiteit van Afrikaans textiel, mode, kunst en ambacht door samen met partners, tentoonstellingen, kunstprojecten, residenties, lezingen en workshops te organiseren.

Het WEAVE collectief zet zijn schouders onder het festival Radiant Nights #11: WEAVE.
Het vieren van textieltradities, het verkennen en erkennen van deze schoonheid, het delen, doorgeven van verhalen en kennis, het herinterpreteren en het intergenerationeel en collectief genieten van cultuur in al zijn vormen, dat is de inzet van dit festival.

WEAVE WARP WEFT, is een expo die participatief en creatief onderzoekt waar textiel, cultureel erfgoed, mode en kunst kunnen kruisen met activisme en community building. De expo is collectief gecureerd en heeft verschillende hoofdstukken verspreid door de gangen van DE SINGEL die in dialoog gaan met elkaar.

Pagne Africain Exhibition

Pagne Africain Exhibition

Door de eeuwen heen heeft Afrikaans textiel gediend als drager van verhalen, tradities en esthetiek, doordrenkt met symboliek en betekenis. Pagne Africain is een door Nyanchama Okemwa verzamelde textielcollectie en tentoonstelling, die het verhaal en de betekenissen onthult achter de verbazingwekkende textieltradities van over het hele continent. Op zaterdag kan je om 10u in kleine groep een rondleiding krijgen door Nyanchama Okemwa.

Reserveer je ticket voor deze blik achter de schermen.

The Act Of Folding And Draping

The Act Of Folding And Draping

Alex Oyakhilomen Akuete , presenteert een persoonlijke film over een textieltraditie uit zijn geboorteland. De film focust op bewegingen en handelingen voor het vouwen en draperen van textiel die hij leerde van zijn grootmoeder en hoe dit hem beïnvloede als danser en performer. Tijdens de expo gaat deze film in dialoog met de textiel objecten van Pagne Africain.
Alex Oyakhilomen Akuete is een 27-jarige autodidactische multidisciplinaire kunstenaar, ontwerper en een gepassioneerde danser en performer. In 2018 richtte hij Xray Community op, een collectief waar jongeren creativiteit kunnen delen en elkaar kunnen inspireren.

The needle

Moving The Needle

‘Moving the needle’ is een gecureerde selectie van iconische fashion magazines en boeken over Afrikaans textiel en mode.
Sharifa Jamaldin geeft ons in de vorm van een expo, een inkijk in spannende hedendaagse en verborgen juweeltjes uit onze bibliotheken en archieven.
Ook bouwde ze een muur van tijdschriftcovers, die de naald in beweging brachten en geschiedenis schreven.
Wie heeft voor jou de naald verplaatst?

Sharifa Jamaldin is initiator van Textbook.EARTH, een creatieve mediastudio met als missie om changemakers te inspireren en creative tools aan te reiken om taal en beeld met meer verbeelding, meer speelsheid en vooral optimisme te gebruiken voor het omschrijven van een betere wereld.

Refashioning Activism

Refashioning Activism

Refashioning activism is een video installatie op 5 verschillende tv-schermen doorheen de gangen van de Singel. Sharifa Jamaldin brengt zo een eerbetoon aan Afrikaanse ambachtslieden, iconische figuren zoals André Leon Talley en heel diverse opkomende Afrikaanse ontwerpers, die invloedrijke bijdragen leveren binnen de modewereld.

Please Do Touch

Please Do Touch

Nyanchama Okemwa en Lies Van Assche nodigen fotograaf Monday Jr. uit om met een aantal textielen uit de collectie van Nyanchama en uit de collectie van de community aan de slag te gaan.
Deze foto’s zijn onderdeel van de installatie, ‘please do touch’.
Een aantal stoffen hangen aan het plafond van de lange gang en het publiek nodigen we uit om deze vast te nemen, aan te raken, te voelen, te ruiken en over zich heen te draperen.
Please do touch is een uitnodiging in de vorm van een installatie.
Monday Jr.

Weave / Collective Wisdom Circle Conversation

Weave / Collective Wisdom Circle Conversation

Radiant Nights #11 opent met een Collectief Wijsheidsgesprek rond het centrale thema “culturele waardering.” In dit participatieve gesprek delen vier inspirerende internationale gasten, Baloji, Harris Elliott, Janice Deul en Nyanchama Okemwa, hun inzichten. Samen verkennen ze de verweving van geschiedenis met toekomst, ontrafelen ze knopen en hakken ze door. Cultural appreciation wordt belicht als het vieren van tradities, collectief genieten van cultuur, gedeeld erkennen van schoonheid, delen, doorgeven en herinterpreteren. Ook werpen ze een kritische blik op ‘cultural appropriation’ en onderzoeken hoe deze termen zich manifesteren in de mode, met specifieke aandacht voor verschillende generaties. Het gesprek wordt geleid door de specifieke ervaringen en culturele achtergronden van de gasten. Dit concept is ontwikkeld door kunstenaar Lies Van Assche van DOEK vzw.

Fashion Revolution Belgium / Film Festival

Fashion Revolution Belgium / Film Festival

Sharifa Jamaldin van Fashion Revolution Belgium, selecteerde een reeks films met de nadruk op culturele appreciatie, iconische figuren, onderzoek, activisme en systeemverandering. Ontdek ze op het podium van de Rode zaal.
Fashion Revolution Belgium nodigt Fashion Revolution Africa zoals Ghana, Madagaskar, Nigeria, Kenya, Zimbabwe uit om spannende Afrikaanse mode en textiel initiatieven te presenteren, opwindende concepten rond systeemverandering, klimaatrechtvaardigheid, ethische praktijken en of creatief activisme.

The Missing Thread

The Missing Thread, a documentary exploring the untold Stories of Black British Fashion (2023)

“The Missing Thread” is een documentaire uit 2023, gemaakt naar aanleiding van de gelijknamige expo. De film viert en reflecteert op de invloedrijke rol van Afrikaanse Britse ontwerpers in het vormgeven van de Britse stijl. Decennialang hebben zij de Britse mode beïnvloed, van iconen zoals Joe Casely-Hayford en Ozwald Boateng tot hedendaagse namen zoals Grace Wales Bonner en Martine Rose. Ondanks bredere erkenning blijven veel artistieke talenten over het hoofd gezien. De documentaire onderzoekt via interviews met kunstenaars en ontwerpers het activisme en de creativiteit van zwarte modeontwerpers, die een blijvende impact hebben gehad op het Britse culturele landschap. Curatoren zijn de Black Orientated Legacy Development Agency (BOLD): Jason Jules, Andrew Ibi, en Harris Elliot.

Weave hub

Weave / Community Hub

WEAVE nodigt je uit om deel te nemen aan diverse activiteiten in de communityhub tijdens het festival. De communityhub stimuleert actieve participatie en creativiteit door middel van workshops en DIY-acties. Enkele van de activiteiten zijn:

Collective Moodboard:
Breng beeldmateriaal mee naar de Singel om toe te voegen aan een collectief moodboard. Erkenning geven aan modeontwerpers, makers, kunstenaars, en delen van verhalen van persoonlijke textielobjecten.

Workshop Kuba-textiel door Lucie Baseke Kaisala:
Kennismaking met Kuba-textiel uit de Democratische Republiek Congo. Gebruik van raffia, het blad van een palm, voor het maken van rijk geborduurde Kuba-textielen.

Workshop Faso Danfani door Ara Couture:
Verdieping in het textiel van Burkina Faso genaamd Faso Danfani.

Workshop ‘How to make a zine’ – Textbook.earth:
Leer hoe je snel een zelfgemaakt tijdschrift, een zine, kunt maken. Zines als platform voor ongehoorde stemmen en alternatieve perspectieven.

Workshop ‘The Interview’ – Wees een journalist door StampMedia:
Maak media live vanaf het WEAVE festival. Leer over interviewtechnieken, podcasting, videoreportages, artikelen, en fotoreportages.

WEAVE moedigt actieve deelname aan deze diverse en inspirerende workshops aan.

Vibrant!

Weave /Vibrant ! Een Duurzame Afrikaanse Modeshow

“Vibrant!” is een duurzame modeshow samengesteld door Pendo Maro van Creative and Performing Artists. De show presenteert een selectie van Afrikaanse mode van ontwerpers die zich laten inspireren door de Afrikaanse cultuur, textielontwerpen, mode, erfgoed, en kunst. Deze ontwerpers streven naar culturele waardering en richten zich op maatschappelijke relevantie, waaronder genderdiversiteit, empowerment, antiracisme, en dekolonisatie van de mode. De kledingstukken dragen bij aan het debat over eerlijke mode, met aandacht voor circulariteit, zero-waste design, eco-design, regeneratief design, herstelwerk, upcycling, biologische stoffen, natuurlijke kleurstoffen, en lokaal geproduceerde materialen. Pendo Maro, oprichter van Creative and Performing Artists asbl, promoot en versterkt multicultureel talent, met speciale aandacht voor degenen die vaak onzichtbaar blijven en niet gewaardeerd worden.